ŠESTINSKI KIŠOBRAN

Draga djevojčice/dragi dječače!
Raduje nas Što namjeravaš nahraniti svoju Čitateljsku znatiželju sa stranica ove knjige. Jesi li je sama/sam odabrala /odabrao ili ti je već netko pričao o njoj? Sigurno već poznaješ mnoge priče Nade Iveljić iz školske čitanke ili lektire. U ovoj knjizi susrest ćeš pravo izobilje1 zanimljivih priča o starim, danas već gotovo zaboravljenim predmetima ili neobičnim bićima koja su živjela u mašti ljudi, kao i o ljudima i životinjama koje zbog njihove posebnosti narod pamti.
O DJELU
Ova knjiga je zbirka kratkih priča s uvijek novim likovima koje je spisateljica preuzela iz usmene narodne predaje ili je u njima oživjela stare rukotvorine4 koje su ljudima služile u svakodnevnom životu i ukrašavale im dom. Naslov cijeloj zbirci spisateljica je dala prema jednoj od priča koja je vezana uz njezin zavičaj, Zagreb i Šestine, stoga se mora vjerovati da joj je to i najdraža priča. Ovom knjigom otkinuti su od zaborava stari zanati u kojima su proizvođeni: kožni opanci, glineni vrčevi i lonci, kožusi, licitarska srca, slasna peciva, ukrasne čipke i domaće tkanje.
Neke priče su praktično zapisane legende5 o neobičnim bićima kao što su: vodenjaci, vile, peteročići, moguti, priča o morskoj medvjedici, sovi ušari, sestrama Dubravki i Jadranki, nijemom pčelaru, hajducima itd.

Format: 21.00
ISBN: 953-232-011-3
Broj stranica: 259
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2004
Izdavač: KATARINA ZRINSKI, VARAŽDIN