Stari i novi neprijatelji Katoličke crkve

Stari i novi neprijatelji Katoličke crkve

Naslov ove knjige skriva vjerojatno najbolju knjigu Hilairea Belloca. Jer upravo u njoj ovaj veliki katolički povjesničar za nas analizira, u obliku konačnog zaključka, položaj Katoličke crkve u svijetu danas, posebno u odnosu na njezine neprijatelje. On utvrđuje da upravo neprijatelji Crkve i priroda njihovih napada na Crkvu otkrivaju točan položaj Crkve i njezin utjecaj na svijet u bilo kojem povijesnom trenutku, te mogućnosti Crkve za uspjeh.

On kaže da se neprijatelje Crkve uvijek može svrstati u tri skupine – „preživjele" neprijatelje, tj. one čiji glavni napadi danas već blijede, iako još uvijek postoje, „glavne neprijatelje", čiji su napadi danas na vrhuncu, i na „nove neprijatelje", tj. one neprijatelje Crkve koji tek ulaze u bitku, čiji napadi na Crkvu tek počinju ili su tek u zametku.

Najvažnija vrijednost ove knjige, ono po čemu se ona među svim Bellocovim djelima svrstava kao klasa za sebe, jesu njegov opis „modernoga uma" i njegova analiza „novog poganstva", te mogućnosti što ih današnje stanje stavlja pred katoličku vjeru u ovom posebnom povijesnom trenutku. Jer, on vidi priliku za Crkvu da potpuno preokrene to stanje, zato što misli da bi novo poganstvo moglo napredovati previše brzo i previše naglo te time povrijediti i osjećaje mnogih nekatolika i slabih katolika, koji će shvatiti, s kulturnog gledišta, da je u svemu tome nešto strašno naopako.
 

(Tekst s korica knjige)

Nakladnik: Naklada Benedikta

ISBN: 978-953-7793-19-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 235

Jezik izvornika: Engleski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 200 x 135

Prevoditelj: Slavena Špalj

Autori: Belloc,Hilaire

Šifra: 9NBE00020

Cijena:

90,00 kn