Što se novcem ne može kupiti

Što se novcem ne može kupiti

Trebamo li novcem poticati djecu da čitaju knjige ili dobivaju dobre ocjene? Trebamo li dopustiti tvrtkama da kupuju pravo na onečišćenje okoliša? Je li etično plaćati ljudima da doniraju organe ili da se na njima testiraju opasni novi lijekovi? A što mislite o kupovanju upisa na elitna sveučilišta ili političkih položaja?

U knjizi Što se novcem ne može kupiti ugledni profesor s Harvarda Michael J. Sandel propituje koje su moralne granice tržišta i postavlja jedno od najvažnijih etičkih pitanja našega vremena: nije li svijet u kojemu je sve na prodaju naopak?

Nismo ni primijetili da smo se posljednjih desetljeća iz društva koje ima tržišnu ekonomiju prometnuli u tržišno društvo u kojemu gotovo sve ima svoju cijenu. Kako uopće možemo spriječiti da tržišno razmišljanje i tržišne vrijednosti ne zagospodare svim aspektima života: zdravljem, obrazovanjem, sportom, politikom, pravom, čak i obiteljskim životom i drugim međuljudskim odnosima?

U ovoj iznimnoj knjizi Michael J. Sandel pokreće raspravu kakve dosada nije bilo u našemu dobu obilježenu svevlašću tržišta te s jasnoćom obrazlaže koja je prava uloga tržišta u demokratskom društvu i kako možemo zaštititi moralne i građanske vrijednosti koje tržište ne priznaje i koje se ne mogu kupiti novcem.

„Sjajna knjiga, vrlo čitka, izvrsno napisana i često zabavna… Neophodna knjiga na temu odnosa izmedu morala i ekonomije.“ David Aaronovitch, The Times

„Kao najpoznatiji učitelj filozofije u svijetu Sandel je pokazao da je politiku moguće uvesti u javni prostor ne vrijeđajući pritom inteligenciju javnosti… On pokušava otvoriti prostor za razgovor o građanskoj vrlini koji su, prema njegovu mišljenju, napustile i ljevica i desnica.“ Michael Ignatieff, The New Republic

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Posebna izdanja (Verbum)

ISBN: 978-953-235-648-9

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 272

Jezik izvornika: Engleski

Godina izdanja: 2020

Prevoditelj: Mijo Pavić

Autori: Sandel,Michael J.

Šifra: 978-953-235-648-9

Visina: 20,5

Širina: 13,5

Cijena:

158,00 kn