Sv. Marko Križevčanin

Sv. Marko Križevčanin

Sabrani tekstovi na nov način populariziraju sve što je vezano uz sv. Marka Križevčanina te tako pridonose širenju njegova čašćenja i potiču vjernike na obnovljenu vjernost i ustrajnost u svjedočenju vjere u Krista, svjedočenje crkvenosti, katoličkog i hrvatskog identiteta.
Podijeljeni su u nekoliko poglavlja (Život, mučeništvo i poruke, Proglašenje svetim, Proslave blagdana, Slavlja obljetnica proglašenja blaženim i svetim, Spomeni u raznim prigodama, Naslovnik crkvi i kapela te Izazov za kulturno stvaralaštvo), a prenose interpretacije, primjernost, poruke i poticaje sv. Marka Križevčanina iz riječi i propovijedi od naših biskupa do brojnih drugih propovjednika i autora. Tako svjedoče da lik i djelo toga trećeg hrvatskog službeno proglašenog sveca pobuđuje zanimanje te on postaje prisutan u svim dijelovima Crkve u Hrvata.
Raspon tekstova sabranih u knjizi širok je – od onih koji se isključivo odnose na sv. Marka Križevčanina do onih u kojima se on spominje rubno. Osim tekstova koji prikazuju njegov život, povijesne okolnosti u kojima je djelovao i njegovo mučeništvo, objavljeni su i tekstovi koji su posvećeni njegovoj aktualizaciji, tj. oni koji suvremenim vjernicima prenose poruke iz njegova života, djelovanja i mučeništva.
Druga cjelina u knjizi tekstovi su vezani uz proglašenje svetim, od najave i sama slavlja kanonizacije do naknadnih proslava toga iznimnog promaknuća velika sina Zagrebačke nadbiskupije.
Velika je cjelina u knjizi posvećena spomenima najslavnijega Križevčanina u različitim prigodama. U toj skupini tekstova, koji su doneseni cjelovito, bez kraćenja, ima onih u kojima je taj svetac samo spomenut. No budući da su to posebne i važne zgode i prigode, spominjanje sv. Marka Križevčanina ima osobitu težinu i važnost. To potvrđuje njegovu važnost u životu naše Crkve, njegovu utkanost u suvremenu hrvatsku crkvenost.

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-203-1

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 284

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 240 x 170

Priređivači: Ivan Miklenić

Šifra: 829

Cijena:

80,00 kn