SVEUČILIŠTE U ZAGREBU – AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI 1950. – 2000.

PEDESET GODINA djelovanja jedne umjetničke, znanstvene i kulturne ustanove činjenica je koja obvezuje i više nego sama obljetnica njenog postojanja.
Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu danas je visokoškolska ustanova izuzetno bogate povijesti i doista neospornih tradicijskih vrijednosti. Upravo one osiguravaju i suvremeni razvoj Akademije. U njima, naime, ova ustanova nema samo legitimaciju svoje izvrsnosti. U njima Akademija ima i pouzdane temelje pedagoškoj i metodološkoj, praktičkoj i teorijskoj, organizacijskoj i produkcijskoj dinamici njenih, današnjih, sedam Odsjeka (Gluma, Kazališna režija i radiofonija, Dramaturgija, Filmska i TV režija, Filmsko i TVsnimanje, Montaža, Produkcija) i četiriju Koledara (Televizija, Scenski govor, Scenarij, Scenski pokret).
Pedesetogodišnjica Akademije dramske umjetnosti, obljetnica je koja je zahtijevala i zaslužila da se Knjigom o njezinu djelovanju podvuče crtu pod jednim zaista velikim vremenskim razdobljem. To razdoblje, međutim, u kojemu se – npr. povodom kakvih ranijih godišnjica – ništa sličnoga o djelovanju Akademije nije publiciralo, ostavilo je za sobom i dosta problema. Uz činjenice su – za Knjigu -trebala i prisjećanja. Uz fotografije prepoznavanja. Uz dokumente odgonetavanja. Sto je pripadalo samim počecima života i rada Akademije, teško je, a ponekad baš nikako nije htjelo izaći iz polja zaborava. Želja da sve u knjizi bude do kraja “ovjereno” i “naimenovano”, nije mogla biti sasvim ispunjena.
Umjesto potpune “rekonstrukcije” pedesetogodišnjega djelovanja Akademije dramske umjetnosti, Knjiga je oblikovana nizom tekstova (ogleda, eseja, feljtona, razgovora, anketnih priloga, sažetaka, popisa) o radu i životu Akademije. Glasovi uz pedesetu obljetnicu tu su sasvim stišani. Iznimno je, međutim, jasan, dobro artikuliran, pa i povišen onaj glas kojim se u knjizi kritički govori o umjetničkom djelovanju, pedagoškim usmjerenjima, odnosno funkcioniranju čitave Akademije kao visoke škole dramskih umijeća i znanja.

Cijena: 240,00 kn
Internet cijena: 192,00 kn
Uštedjeli ste: 48,00 kn
Format: 30
ISBN: 953-6160-72-2
Broj stranica: 493
Uvez: meki
Godina izdanja: 2004
Izdavač: AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI , ZAGREB