Ti si taj čovjek

Ti si taj čovjek

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić stavlja svoje treće duhovne vježbe na raspolaganje katoličkoj javnosti. Prve su bile o Blaženoj Gospi, "Marijinim stopama", objavljene u knjizi Prijestolje Mudrosti, Mostar, 1995., str. 159.-233. Druge su o Isusovoj Dvanaestorici pod naslovom Da nisam ja, Gospodine? Mostar, 2005. I ove su treće duhovne vježbe držane svećenicima i zadržale su stil, ton i adresu svećeničku.

U njima je glavna osoba o kojoj se razmišlja kralj David, jedan od najpopularnijih likova Staroga Zavjeta a često citiran i u Novome Zavjetu, osobito u odnosu na Isusa Krista, Sina Božjega i "sina Davidova". Naslov duhovnih vježbi Ti si taj čovjek preuzet je iz rječnika proroka Natana koji je, po Božjem nadahnuću, došao kralju na dvor i uputio mu ukor nakon njegova dvostrukoga grijeha: preljuba i ubojstva. Potom se David stao skrušeno kajati svojim poznatim psalmom Smiluj mi se, Bože.

Duhovne vježbe nemaju drugi cilj doli navesti sudionika-vježbanika na ispit vlastite savjesti i na vlastito kajanje i priznanje vlastitih odstupa od Božjega zakona pred Bogom i Crkvom.

Nije ovo životopis Davidov, ni školska egzegeza samoga teksta, nego prouka pojedinih ljudskih susreta Davidovih s drugim osobama, muškima i ženskima, svoga vremena. I primjena na nas danas. Njegova se kuća ubrzo raspala, ponajviše zbog grijeha cijele šire obitelji i protiv pete i protiv šeste Božje zapovijedi, ali je ostala ona duhovna kuća, jer je iz Davidove loze potekao Krist Gospodin, jedini Spasitelj svijeta.

don Ante Luburić iz Predslova
 

Nakladnik: Crkva na kamenu

Biblioteka: Biblioteka Crkve na kamenu

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 229

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2005

Dimenzije: 210 x 145

Autori: Perić,Ratko

Šifra: 4162

Cijena:

80,00 kn