U POČAST ZELENOJ PAPIGI – antologija portugalske pripovijetke

U Antologiju portugalske pripovijetke uvršteno je deset najznačajnijih imena suvremene luzitanske proze. To su autori koji su ponajprije vrsni u žanru kratke priče, ali istodobno i književnici koji su se istaknuli originalnošću, inovativnošću, stilskim umijećem te poslije postali klasicima. Da bi se dobila cjelovitost i raznovrsnost, kako autorska tako i stilska, obuhvaćeno je razdoblje koje započinje potkraj 19. stoljeća a završava u zadnjem desetljeću 20. stoljeća.
Priređivač Nikica Talan, profesor portugalske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, uz svakog autora daje popratnu bilješku u kojoj nastoji predočiti kako su se život i djelo isprepletali, ili pak kako su činjenice iz životopisa utjecale na autorovo stvaralaštvo. Naravno, tu je i prosudba o osnovnim obilježjima djela, opis konteksta u kojemu se odvijala literarna djelatnost, te mjesto u povijesti portugalske pa i svjetske književnosti. U antologiji ćete, dakle, između ostalih, naći preporoditelja portugalske pripovijetke Ega de Queirosa, dekadentnu prozu Fialha de Almeide, sve ljubavi Trindadea Coelha, opsesije Florbele Espanca, telurizam Miguela Torge, lorge dc Senu i sudbinu egzila itd.
Antologija, nazvana prema sjajnoj pripovijetki De Sene U počast Zelenoj Papigi, pružit će čitatelju uvid u bogatstvo i privlačnost portugalske književnosti, koju je kritika usporedila s “magičnim realizmom”, u pokušaju da time obuhvati najraznovrsnije umjetničke prakse — od avangardnih eksperimenata do neorealističkih tendencija, a Što sve plijeni neobičnošću, životnošću i maŠtovitoŠću. S druge strane, znalcima, a osobito studencima, bit će to pouzdan i temeljit vodič kroz galeriju najvažnijih književnih osobnosti suvremenoga Portugala.

Format: 20.00
ISBN: 953-7068-19-X
Broj stranica: 206
Uvez: meki
Godina izdanja: 2004
Izdavač: DISPUT, ZAGREB
Preveo(la): NIKICA TALAN