UDBINI SINOVI

Kad mi je skupina hrvatskih domoljuba iz iseljeništva ponudila da priredim knjigu “Udbini sinovi” nisam ni slutio koliko opsežan posao me očekuje. Trebalo sam, zajedno sa stručnim suradnikom Bozom Vukušićem, pregledati desetine tisuća stranica dokumenata iz Udbine arhive, novinskih članaka itd., te ih sve pažljivo analizirati, provjeravati i prirediti za objavu.
“Udbini sinovi” logičan su nastavak knjige”Čuvari Jugoslavije” (SAIZDAT, Posušje – 2003.) urednika Ivana Bešlića koja je izazvala nezapamćen interes javnosti u BiH i RH. Prikupljeni brojni tekstovi koji su tematizirali tu knjigu i ovdje se objavljuju u dva poglavlja bez cenzure i bez posebnih komentara.
Analiziran je i sadržaj knjige, obrađeni objavljeni dokumenti te smo tako dobili imena brojnih djelatnika Udbe kroz to razdoblje, ali i imena svih koje je Udba pratila kao neprijatelje Jugoslavije.
U ovoj knjizi samo dio materijala su autorski tekstovi (znanstvene analize, predgovori, uvodne napomene, pogovor…), a veći dio je obrada podataka iz kartona suradnika Udbe te novinskih tekstova posvećenih toj temi..
Knjiga donosi i Pravilnik o radu SDB, inače strogo čuvanu tajnu, u kome je, među mnoštvom drugih pojedinost o radu Udbe, vrlo precizno definirano što je “suradnik” Udbe, a što “operativna veza”.

Format: 24.00
ISBN: 9958-9222-0-7
Broj stranica: 832
Uvez: meki
Godina izdanja: 2004
Izdavač: PRESS HOLDING, LJUBUŠKI