Uzarići – zapisi i sjećanja

Uzarići - zapisi i sjećanja

Kao rođenom Uzarićaninu svojevremeno mi je bio upućen "Poziv za sudjelovanje u stvaranju spomen-knjige: Uzarići – kraj, ljudi i događaji" kojim se tražilo pisanje zemljopisnih, povijesnih i običajnih prikaza na teme kao što su: način života, kuhinja, derneci, svatovi, pjesme, pastiri, klačine, legende, izreke, govorenje i druge dogodovštine mještana Uzarića.

Budući da se tom pozivu tada nisam mogao odazvati, to činim sada kao umirovljenik pišući knjigu: Uzarići – zapisi i sjećanja, jer kako je rekao Jakob Burckhardt – "i najzaslužniji duguju domovini više nego ona njima". U knjizi sam dotaknuo i neke od naznačenih ili sličnih tema kao primjerice: zemljopisni položaj sela i karakteristike njegova tla, doživljaj sela u djetinjstvu, njegovu naseljenost u prošlosti, reakcije mještana na svakodnevni život i aktualnu vlast odnosno državnu upravu, organizaciju i funkcioniranje sela, njegove žrtve u ratu i miru te običaje i zgode povezane sa svakodnevnim odgojno-obrazovnim, kulturnim, vjerskim, duhovnim i sportskim životom sela.

Pri tome treba imati na umu da prvi i drugi dio knjige čine tzv. ozbiljni, a treći šaljivi tekstovi koji se jednim dijelom temelje na stvarnim događajima i osobnim doživljajima, a drugim su plod mašte pojedinaca ili njihovih skupina do kojih sam došao bilo individualnim kontaktima bilo svojevremenim sudjelovanjem na večernjim sijelima.

Autor

Nakladnik: Vlastita naklada (Gojko Zovko)

ISBN: 978-953-56556-0-2

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 152

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 250 x 170

Autori: Zovko,Gojko

Šifra: 4518

Cijena:

140,00 kn