Vjera u Boga u doba znanosti

Vjera u Boga u doba znanosti

John Polkinghorne, ugledni teorijski fizičar i teolog, već je desetljećima jedan od vodećih autoriteta u tumačenju odnosa između znanosti i religije. U svojoj poznatoj knjizi Vjera u Boga u doba znanosti, nastaloj na osnovi popularnoga niza predavanja koje je održao na Sveučilištu Yale, propituje mogu li se religija i znanost uskladiti ili se nužno međusobno isključuju, odnosno kosi li se vjerovanje u Boga sa znanstvenim principima doba u kojemu živimo.

Namijenjena najširemu krugu čitatelja, ova pristupačno pisana knjiga progovara o raznim vidovima odnosa znanosti i religije. Polkinghorne tako istražuje novu naravnu teologiju te naglašava važnost moralnoga i estetskoga iskustva kao i ljudske intuicije vrijednosti i nade. On postavlja i pitanje
djeluje li Bog u fizičkomu svijetu, iznosi svoje ideje o ulozi teorije kaosa, istražuje mogućnosti budućega dijaloga znanosti i vjere te njihove zajedničke potrage za istinom.

Časopisi Publishers Weekly i Booklist uvrstili su svojedobno knjigu Vjera u Boga u doba znanosti u svoje top izbore najboljih knjiga o religiji, a sada ovu poznatu knjigu donosimo konačno i u hrvatskomu prijevodu, radu uglednoga fizičara prof. emer. Miroslava Furića, a doradio ga je prof. dr. sc. Stipe Kutleša, ugledni hrvatski fizičar i filozof.

„Ako si pročitao jednu knjigu o znanosti i vjeri, to bi trebala biti ova.“ Kirkus Reviews

„Ovo je jedna od rijetkih knjiga koja bi mogla zacijeliti pukotine između sekularnoga i religioznog koje postoje u našoj napukloj kulturi.“ Booklist

John Polkinghorne (1930.) poznati je engleski teorijski fizičar, anglikanski svećenik i teolog. Predavao je matematičku fiziku na Sveučilištu u Cambridgeu i bio direktor Queen’s Collegea pri istomu sveučilištu. Napisao je preko dvadeset knjiga od kojih su mnoge upravo o odnosu između vjere i znanosti. Za svoj doprinos na području odnosa vjere i znanosti 2002. godine primio je i Templetonovu nagradu.

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Posebna izdanja (Verbum)

ISBN: 978-953-235-608-3

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 168

Jezik izvornika: Engleski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2019

Prevoditelj: Miroslav Furić

Autori: Polkinghorne,John

Šifra: 978-953-235-608-3

Visina: 20,5

Širina: 13,5

Cijena:

140,00 kn