ZLATNA KNJIGA HRVATSKOG PLANINARSTVA

Svrha je ove knjige da na jednom mjestu i što cjelovitije prikaže hrvatsko planinarstvo od njegovih početaka do danas te da bude polazna točka i poticaj za daljnje sabiranje podataka, kako bismo oteli zaboravu stoljetni amaterski trud uložen u njegov razvitak. Nastala je selekcijom među više od tisuću kartica na kojima sam od 1947. godine sustavno bilježio ono što sam čuo, vidio ili pročitao, dakle, pisao sam je preko pola stoljeća. Memoarska građa, istina, nije povijest jer joj nedostaje tzv. vremenski odmak, pa da bi podaci u ovoj knjizi bili što vjerodostojniji, nastojao sam se u tekstu što češće pozivati na pisane dokumente. Pri tome sam dao prednost zagradama pred bilješkama ispod crte, da bih što manje opteretio čitateljevu pažnju.
Imao sam sreću i zadovoljstvo da sam u 130-godišnjoj povijesti organiziranoga hrvatskog planinarstva bio sudionikom događanja tijekom 57 godina. Godine 1947. učlanio sam se u Planinarsku sekciju FD Dinamo u Zagrebu, a od 1959. do danas član sam vodstva planinarske organizacije u Hrvatskoj. U tih 45 godina bio sam ne samo svjedok, nego često sudionik i inicijator zbivanja kao pročelnik stručnih komisija, potpredsjednik i predsjednik Planinarskog saveza Hrvatske, kao osnivač planinarskih društava i klubova te kao urednik planinarskog časopisa.
Od svoje dvadesete godine redovito sam sudjelovao na društvenim priredbama, skupštinama i proslavama, susreo se s nebrojenim vrijednim planinarima, uzlazio s njima na vrhove širom svijeta od Rocky Mountainsa do Himalaje i od Polinezije do Mongolije, penjao kroz stijene i markirao staze.
Kao urednik Naših planina i Hrvatskog planinara pune 42 godine (1959-2000) susretao sam se, surađivao i dopisivao s velikanima hrvatskog planinarstva kao što su, da spomenem samo pokojne, Slavo Brczovečki, Ratko Capek, Kamilo Firinger, Ante Grimani, Branimir Gušić, Većeslav Holjevac, Ivo Horvat, Vladimir Horvat, Zelimir Kantura, Zvonimir Keler, Eugcn Kumičić, Fran Kušan, Petar Lučić Roki, Branko Lukšić, Ivan PaČkovski, Ante Premužić, Vlado Redenšek, Ante Rukavina, Tibor Sckelj, Ivica Sudnik, Božidar Skerl, Stanko Vičić, Tonka Žic-Abrus i nebrojeni skromni ali vrijedni pojedinci. Spominjem ih zato jer sam od tih ljudi, koje su dio svog života ugradile u hrvatsko planinarstvo, dobio mnogo podataka što sam ih uvrstio u ovu knjigu. Mnoge ličnosti koje defiliraju kroz ovu knjigu nisu više na životu i njima se odužujem u poglavlju koje nosi naslov Biografski leksikon hrvatskih planinara.
Ove knjige možda ne bi bilo da nisam sustavno i dugo godina sabirao i sve ono što su naši planinari objavili tiskom, počevši od 1843. godine do naših dana, te tako skupio gotovo kompletan tiskani hrvatski planinarski opus. Skupljena knjižnica i fotokopije raritelnih članaka omogućili su mi da napišem i knjigu Hrvatska planinarska književnost (Zagreb, 1994), koja sadrži antologiju i biografski leksikon. Dio te građe upotrijebljen je i za ovu knjigu, a isto tako i mnogi podaci iz moje knjige Slike iz povijesti hrvatskog planinarstva (Zagreb, 1987).

Format: 30.00
ISBN: 953-98471-5-X
Broj stranica: 327
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2004
Izdavač: LIBERA EDITIO d.o.o., ZAGREB