ZOVEM SE CRVENA

Istanbul, šesnaesto stoljeće. Izvan zidina raskošnog dvora caruju siromaštvo, kuga, nemoral i nespokoj. To, dakako, ne priječi Sultana da naruči knjigu u slavu svoje vladavine koja će prikazati svu veličinu Otomanskog Carstva. U tu svrhu on daje nalog Tetku Efendiji da okupi najbolje iluminatore u zemlji, čija je tajna zadaća da oslikaju knjigu u stilu tadašnjih europskih majstora. No kako se figurativna umjetnost smatrala povredom islama, ta narudžba nije lišena opasnosti za izvršitelje, zbog čega nijedan iluminator ne smije vidjeti knjigu u cijelosti.
Problemi počinju kada jedan od minijaturista nestane, a Sultan zatraži da se njegova smrt rasvijetli za tri dana. Jedini trag koji vodi k rješenju misterija nalazi se u nedovršenim iluminacijama. Je li ta smrt djelo anđela osvete koji je otkrio bogohulno djelo? Ili će krivnja pasti na Karu, ljubomornog pretendenta na ruku Tetkove kćeri, neusporedive ljepotice Šekure?
Ova ДЌudesna priДЌa spletena je oko tajnovitih ubojstava i ljubavi, preispitivanja religije i filozofije, suoДЌavanja Istoka i Zapada, te, napose, oko umjetnosti minijature u trenucima njezina uzmaka i nestajanja. Kazuju je sami likovi, pa stoga svako novo poglavlje omoguД‡uje uvid u dogaД‘aje iz drukДЌijeg kuta gledanja. Takav pripovjedaДЌki pristup odraЕѕava autorov stav da “pisanje romana pruЕѕa uЕѕitak pogleda odozgor, kao kad gledamo neki prizor s balkona.”

Format: 21.00
ISBN: 953-6791-47-1
Broj stranica: 455
Uvez: meki
Godina izdanja: 2004
Izdavač: VUKOVIĆ & RUNJIĆ UMJETNIČKA ORGANIZACIJA, ZAGREB
Preveo(la): EKREM ČAUŠEVIĆ, MARTA ANDRIĆ