ZRMANJA, KRKA, CETINA I NJIHOVI PRITOCI

Tri naše kraške rijeke – Zrmanja. Krka, Cetina sa svojim pritocima – prirodnom ljepotom, jednom dijelu južne Hrvatske, odnosno Sjeverne i Srednje Dalmacije, daju poseban pečat. Možemo ih s pravom nazvati hrvatskim kraškim ljepoticama.
Smještene na relativno malenom prostoru, ove naše tri rijeke sa svojim pritocima skupljaju vode sa Šireg kraškog područja. Snaga i ljepota njihovih voda ogleda se u dubokim kanjonima., brzacima i veličanstvenim slapovima. Ove rijeke i njihovi pritoci načinile su mnoštvo geo-morfoloških i reljefnih pojava i zanimljivosti.
Zrmanju, Krku, Cetinu i njihove pritoke povezuju prirodne ljepote koje su tipične samo za rijeke kraškog područja. Na našim ravničarskim rijekama takve prirodne pojave nećemo sresti. Prepoznatljive prirodne pojave na njihovim tokovima su slapovi, posebice na rijeci Krk i. Velik dio toka Krke proglašen je Nacionalnim parkom.
Nažalost, zahvati na ovim rijekama zbog potrebe za e-nergijom nanijeli su sletu na slapovima i umanjili prirodne ljepote posebice na Krki i Cetini.
Zrmanja, Krka, Cetina i njihovi pritoci imaju vrlo veliku biološku, ekološku i gospodarsku važnost za svoja područja i za cijelu Hrvatsku. One to mogu imati i u budućnosti, ako se sačuva čistoća njihovih voda i prirodni izgled njihova toka.
Zrmanja, Krka, Cetina i njihovi pritoci malo su poznate u našoj javnosti. Nedostatno su istražene. Premalo ih posjećuju ljubitelji iskonske prirode. Uvjeren sam da ova knjiga – vodič može pomoći u boljem upoznavanju ovih naših prirodnih bisera, jer slikom i riječju pokazuje još uvijek iskonske ljepote ovih rijeka i njihovih pritoka. Ova knjiga može pridonijeti i boljoj zaštiti, jer ono što se bolje upozna djelotvornije se štiti i čuva.

Cijena: 63,00 kn
Internet cijena: 56,70 kn
Uštedjeli ste: 6,30 kn
Format: 21
ISBN: 953-7152
Broj stranica: 230
Uvez: meki
Godina izdanja: 2004
Izdavač: EKOLOŠKI GLASNIK,