ZVEZDE NOVOG POLICIJSKOG ČASA

‘Zbirku pripovedaka Zvezde novog policijskog časa čini šest uzbudljivih, podjednako uspelihproza. Slika savremene Afrike koju nam Okri nudi je dramatična, onespokojavajuća i mračna. Junaci njegove proze najčešće su mladići, gubitnici bez ideala, bez nade i šansi da promene svoju životnu priču. Siromaštvo, diktatorski režimi, policijsko nasilje i neumitna apokalipsa prepliću se kod Okrija sa košmarnim snovima i halucinacijama koje njegovi mladi junaci doživljavaju iz dana u dan.

Stil ovog afričkog autora karakterišu deskriptivna tananost, ležerno, ali ubedljivo razvijanje naracije, majstorstvo u upotrebi detalja, kao i dinamičnost i prirodnost dijaloga. 

o autoru

Ben Okri spada u red izuzetno nadarenih afričkih pisaca koji su svojim autentičnim delima obogatili svetsku književnost. Rođen je 1959. godine u Nigeriji, a posle studija u Eseksu ostaje da živi i radi u Londonu. Do sada je napisao šest romana: Cvetovi i senke, Unutarnji pejzaži, Izgladneli putevi, Pesme očaravanja, Iznenađujući bogovi, Opasna ljubav; zbirku pripovedakaDogađaji u svetilištu, zbirku poezije Afrička elegija, kao i knjigu eseja pod nazivom Putoslobađanja.Među mnogobrojnim priznanjima dobio je i nagradu Komonvelta za Afriku(1987), nagraduAga Kan koju dodeljuje časopis Paris Review iBukerovu nagradu.’

Cijena: 20,00 kn
Format: 19×12 cm
Broj stranica: 149
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 1997
Izdavač: Clio, Beograd
Preveo(la): Ljubica Brajer
Antikvarijat: Vukotinovićeva 4