ZVEZDE NOVOG POLICIJSKOG ČASA

Zvezde novog policijskog časa je zbirka pripovedaka o Africi. Slika savremene Afrike – koju nam ovaj pisac prikazuje u šest uzbudljivih, podjednako uspelih proza (formalno one variraju od priče, preko pripovetke do novele) – jeste dramatična, onespokojavajuća, mračna. Junaci Okrijeve proze najčešće su mladići, gubitnici bez ideala, bez nade i šansi da promene svoju životnu priču. Košmarna stvarnost siromaštva, diktatorskih režima, policijskog nasilja, militarističke osionosti, opšte i neumitne apokalipse prepliće se kod Okrija sa košmarnim snovima i halucinacijama koje njegovi mladi junaci doživljavaju iz dana u dan.

U noveli "Zvezde novog policijskog časa", po kojoj je ova knjiga naslovljena, glavni junak je Artur, preprodavac sumnjivih lekova. Prateći momente iz njegove karijere čitalac prepoznaje primitivizam urbane Afrike. Posebno je interesantan odlazak Arturov u grad njegovog detinjstva i posmatranje sudbine generacijskih drugova, među kojima i onih čiji su roditelji naređivali uvođenje policijskih časova. U dosta opsežnoj prozi Ben Okri transparentno pokazuje virtuoznost u baratanju dužom formom i okretnost u spajanju i prožimanju realnih i oniričkih prizora.

Za Okrijev stil karakteristični su deskriptivna tananost, sposobnost da razvija naraciju ležerno ali ubedljivo, majstorstvo u upotrebi detalja, ali i dinamičnost i prirodnost njegovih dijaloga.

Format: 19.00
Broj stranica: 149
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 1997
Izdavač: CLIO, BEOGRAD