ZVUK POLARNE SVJETLOSTI / AURORA BOREALIS’ SOUND

Autor ove knjige ovdje nam predstavlja čitav jedan opsežni i bogati opus svojih haiku, senryu, waka i haibuna. Na nekoliko stotina stranica skupljeno je, dvojezično – na hrvatskom i na engleskom jeziku – 35 haibuna, 114 waka, 264 haiku i 72 senrvu. Iako u nas već postoji kakvih stotinjak objavljenih zbirki haiku poezije, ovo je – barem koliko je meni poznato – prva zbirka koja u takvom obliku i opsegu sadrži i haiku, i senryu, i wake i haibune.
Vjerojatno je najzanimljiviji dio knjige onaj koji sadrži Skotakove haibune. Mnogi su od njih putopisnog karaktera, obrađujući autorove doživljaje i zapažanja na brojnim putovanjima nizom zemalja. Takvi njegovi haibuni često uključuju i psihološke i filozofske refleksije, koje će našim čitateljicama i čitateljima biti zanimljive, pogotovo time što će ih, možda, asocirati i na neka vlastita iskustva i razmišljanja.
Kao što je u jednom svojem eseju podcrtao istaknuti britanski poznavalac haibuna David Gobb, u haibunu – za razliku od haiku – autorov ego ne mora nužno biti zatomljen i potisnut, a Skotakovi haibuni mogu biti vrlo dobar primjer za to, kako u takvim okolnostima autorovo “ja” ne samo da smije nego i treba biti istaknuto pa i opetovano. Ukoliko time ponegdje i znatnije odstupa od nekih japanskih standarda i uzora, može se to shvatiti i kao pohvalni pokušaj izvjesnog redefiniranja haibuna za naše okolnosti, situacije i tradiciju.
Iako “čitav rukopis” za primanje njegove zahtjevnije pune poruke u čitateljice i čitatelja pretpostavlja širu opću kulturu, veliku većinu ovih tekstova moći će s razumijevanjem pratiti i svaki intelektualac sa standardnom edukacijom.
Čitateljici i čitatelju ove knjige svakako valja preporučiti da se tekst takve vrste” ne čita “na dušak” već pomalo, jer koncizni sadržaj treba primati u ograničenim dozama da bi njegova poruka mogla u potpunosti sazrijeti.

Cijena: 150,00 kn
Internet cijena: 135,00 kn
Uštedjeli ste: 15,00 kn
Format: 24,5
ISBN: 953-203-183-9
Broj stranica: 328
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2004
Izdavač: IZVORI, ZAGREB
Preveo(la): MIRA VALIDŽIĆ, ĐURĐA VUKELIĆ – ROŽIĆ